Rupit i Pruit s’està plantejant en aquest moment quin ha de ser el seu futur, un futur que ha de comptar amb tots els agents que actuen al territori i en el qual els diferents actors han de conviure i aprofitar les sinergies que provoquen cada un. Fa molt temps que des de la ciutadania es reclama un procés de reflexió per definir quin és el Rupit i Pruit que volem deixar pels nostres fills. S’ha pogut comprovar, sobretot durant aquest últim any, que un model de desenvolupament econòmic basat tan sols en un sector no té futur. Així mateix, fomentar un tipus de turisme basat en la quantitat fa difícil la convivència entre visitants i veïns.
Per tot això se’ns planteja l’opció de crear una Taula de Sostenibilitat en el que tots els sectors hi estiguin representats i on cada col·lectiu hi tingui veu.
L’objectiu d’aquesta taula serà la d’aprofitar els recursos potencials del territori, per estimular el creixement econòmic local i millorar, així, la qualitat de vida dels ciutadans.
Aquest desenvolupament haurà d’anar d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, i és per això que es crearà aquesta Taula de Sostenibilitat, on hi haurà representació de tots els actors i sectors que actuen dins del municipi.
La Taula de Sostenibilitat és un organisme consultiu de l’equip de govern del municipi i que té per objectiu definir les polítiques de desenvolupament del municipi.
En depèn de quins aspectes es podrà demanar l’assistència d’altres tècnics, ja siguin interns o externs.
Cada entitat comunicarà per escrit, al president de la taula, la persona que ostentarà la representació de l’entitat. Una mateixa persona no podrà representar a més d’una entitat.
Si un membre de la taula deixa de formar part de l’associació, immediatament cessarà en la seva funció a la taula i l’associació haurà de nomenar un altre representant.
En el supòsit que un representant d’una entitat no pugui assistir a una sessió podrà delegar, per escrit, a una persona perquè actuï per delegació, haurà de ser membre de l’associació.
El formen la totalitat dels membres de la taula.
El consell plenari es reunirà, com a mínim, dos cops a l’any amb una periodicitat semestral, amb caràcter ordinari i les vegades que calgui amb caràcter extraordinari quan ho cregui oportú el president, per iniciativa pròpia o a petició, per escrit, de com a mínim tres dels seus membres.
Les convocatòries es realitzaran pel president, amb una antelació mínima de quatre dies hàbils per escrit o pel mitjà de comunicació que es cregui més convenient.
L’últim punt de l’ordre del dia serà el destinat a precs i preguntes.
Les sessions de la taula seran públiques i s’anunciaran oportunament, a fi de que hi pugui assistir qualsevol persona interessada en l’activitat local.
Es podran constituir quan es consideri convenient per tractar un aspecte concret de la política socioeconòmica del municipi.
L’Alcalde de Rupit i Pruit presidirà la Taula i podrà delegar, en casos extraordinaris, la presidència a un altre membre de la Corporació.
Funcions
La secretaria l’assumirà un tècnic de l’Ajuntament o qui designi el Consell Plenari. Serà l’encarregat d’aixecar acta del desenvolupament de les sessions i dels acords presos, no tindrà ni veu ni vot.
Es constitueix la “Taula de la Sostenibilitat” a Rupit i Pruit el 29 de juliol de 2021, una vegada ja tots els col·lectius han triat el seu representant.