Història

Situat al cor del Collsacabra i a l'extrem nordoriental de la comarca d'Osona, Rupit i Pruit està a cavall de les comarques de la Garrotxa i la Selva.

L'actual municipi data de 1978 quan Pruit s'agrega a Rupit. En èpoques passades ja era un mateix terme municipal, però amb la divisió del marquesat de Rupit (s. XVIII) va quedar com a dues batllies.

L'origen de la vila de Rupit es troba als voltants de l'any 1000, any que fou construït els Castell de Rupit, que va substituir el Castell de Fàbregues (castell habitat pel vescomte d'Osona abans de traslladar-se a Cardona). Sembla ser que la roca (en llatí “rupes”) on s'assenta el Castell és la que dóna nom al poble.

La vila de Pruit surt esmentada ja a l'any 955 i sempre ha estat unida al Castell de Rupit. El 1978 les poblacions de Rupit i Pruit es varen fusionar, donant el nom de Rupit i Pruit al municipi. Tot i això, les dues poblacions ja compartien la mateixa jurisdicció del vescomte d'Osona i al segle XVII, amb la divisió del marquesat de Rupit, es formen les dues batllies de Sant Andreu de Pruit i Sant Joan de Fàbregues, que fou la primitiva església parroquial de l'actual nucli de Rupit que fins al 1955 fou conegut per Sant Joan de Fàbregues.

Darrera actualització: 15.12.2021 | 11:23
Darrera actualització: 15.12.2021 | 11:23