Rupit reconegut per l'Organització Mundial del Turisme com a un dels Best Tourism Villages of the world 2022, un reconeixement a la gestió sostenible dels pobles rurals

Dimarts, 20 de desembre de 2022 a les 00:00

Rupit és un dels 32 pobles guardonats del total de les 136 candidatures que es van presentar d'arreu del món.  

Els millors pobles turístics de l'OMT mostren el poder del sector per impulsar la diversificació econòmica i crear oportunitats per a tothom fora de les grans ciutats.

El guardó reconeix les destinacions rurals que incorporen el turisme com a motor de desenvolupament i noves oportunitats d'ocupació i ingressos, alhora que preserven i promouen els valors i els productes comunitaris. La iniciativa també reconeix els pobles pel seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat en tots els seus aspectes –econòmics, socials i mediambientals– i pel seu enfocament en el desenvolupament del turisme d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

Un total de 136 pobles van ser proposats per a la consideració dels 57 estats membres de l'OMT (cada Estat membre podia designar un màxim de tres pobles) per a l'edició de 2022. D'aquests, 32 han estat reconeguts com els millors pobles turístics sostenibles per l'OMT.

Aquesta és la llista dels pobles guardonats:

Zell am See, Àustria

Wagrain, Àustria

Puqueldón, Xile

Dazhai, Xina

Jingzhu, Xina

Choachí, Colòmbia

Aguarico, Equador

Angochagua, Equador

Choke Mountains Ecovillage, Etiopia

Mestia, Geòrgia

Kfar Kama, Israel

Sauris-Zahre, Itàlia

Isola del Giglio, Itàlia

Umm Qais, Jordània

Creel, Mèxic

El Fuerte, Mèxic

Ksar Elkhorbat, Marroc

Moulay Bouzerktoune, Marroc

Lamas, Perú

Raqchi, Perú

Castelo Novo, Portugal

Pyeongsa-ri, Korea

Rasinari, Romania

AlUla Old Town, Aràbia Saudí

Bohinj, Eslovenia

Rupit, Espanya

Alquézar, Espanya

Guadalupe, Espanya

Murten, Suïssa

Andermatt, Suïssa

Birgi, Turquia

Thái Hải, Vietnam

Els pobles han estat avaluats per un Consell Assessor independent basant-se en un conjunt de criteris que cobreixen nou àrees:

Recursos culturals i naturals

Promoció i Conservació dels Recursos Culturals

Sostenibilitat Econòmica

Sostenibilitat Social

Sostenibilitat ambiental

Desenvolupament turístic i integració de la cadena de valor

Governança i Priorització del Turisme

Infraestructura i connectivitat

Salut, seguretat i seguretat

Algunes de les actuacions destacades que han portat Rupit a optar al premi són la Mobile Week Rupit (que promou les noves tecnologies en entorns rurals); la gestió i conservació del patrimoni arquitectònic i natural; la participació en projectes mancomunats tant a nivell local com nacional i internacional; les millores en accessibilitat per a diferents col·lectius amb dificultats; la regulació dels accessos al poble i dels habitatges d’ús turístic; i la preservació d’un cel nocturn de qualitat,  entre moltes altres.

D’altra banda, 20 pobles més entraran al Programa d’Actualització. Els 52 pobles (els 32 distingits juntament amb els 20 inclosos al pla de millora) també passaran a formar part de la Xarxa Mundial de Millors Pobles Turístics de l’OMT creada el 2021 que a partir d’aquesta data agrupa 115 pobles dels cinc continents. La xarxa ofereix una sèrie d’avantatges, com ara formació presencial i en línia, intercanvi de bones pràctiques i reconeixement i conscienciació de la marca internacional.

La cerimònia d’entrega del premis tindrà lloc a la població de Alula, Aràbia Saudí, el 27 i 28 de febrer del 2023.

El resultat d’aquest premi és fruit de la candidatura que es va presentar, el passat 15 de juny, des de l’Ajuntament i que Diputació de Barcelona i la Generalitat van donar suport i validar com a candidatura oficial de Catalunya.

L’any 2021 va tenir lloc la primera edició del Premi. Es van seleccionar 44 guanyadors d’entre 170 candidatures. Per part d’Espanya, van rebre el reconeixement els pobles de Morella i Lekunberri.

Darrera actualització: 21.12.2022 | 07:36