La M.H. Sra. Anna Erra, Presidenta del Parlament de Catalunya, convidada d’honor a la tradicional Sardana de l’Alcalde de la Festa Major de Rupit d’enguany

Dilluns, 2 d'octubre de 2023 a les 00:00

Entre els diferents actes de la Festa Major de Rupit, n’hi ha un que destaca per excel·lència per la seva singularitat, la Sardana de l’Alcalde. Enguany, ha comptat amb la presència de la M.H. Sra. Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya, qui va assistir a la cercavila gegants i capgrossos i seguidament va encapçalar la tradicional sardana juntament amb l’Alcalde de la Vila, Albert Marcé, l'agutzil, el Jutge de Pau, els regidors del consistori i tots els rupitencs i rupitenques que ho van desitjar. 

Seguidament, Anna Erra va signar el Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Rupit i Pruit.

La sardana de l'Alcalde, recuperada el 1924, en temps pretèrits sembla ser que es ballava en sortir de la Missa Major, doncs no en va aquesta dansa té el seu origen en l'antic contrapàs que, encapçalat per una persona notable, es ballava a la sortida de la missa solemne.

És una sardana peculiar, amb una sèrie de característiques que la distingeixen de qualsevol altra. En primer lloc és ordenada, encapçalada per l'agutzil (el jutge de pau), l'alcalde, els regidors i finalment la resta del poble. Cal, obligatòriament, disposar d'una parella per ballar-la, i no es permet d'afegir-s'hi un cop començat el galop d'entrada.

La sardana de l'Alcalde de Rupit, que es balla en una sola rotllana, té una música i una lletra pròpies. Titulada “Rupit, perla del Collsacabra”, del compositor Frederic Pujol, capellà de Palau Sacosta, a Girona, mestre de composició i organista de la catedral de Girona des del 1989, la sardana dedicada a Rupit es va estrenar el 29 de setembre de 2011, dia de Sant Miquel. La lletra, de Josep Puigdemont i Oliveras, d'Amer, descriu i enalteix la bellesa paisatgística del nostre poble. Composta de deu tirades, fa 35 de curts i 87 de llargs, i sempre és l'última que la cobla interpreta al final de l'audició. També és tradicional que es toqui, com a repetició, una tirada de curts i una de llargs de la coneguda “La Santa Espina”, de 23 i 87 punts respectivament.

Darrera actualització: 03.10.2023 | 10:43